GES PROJE VE TESİSLERİ
GES PROJE VE TESİSLERİ
Şebekeden Bağımsız (Off-Grid) Sistemler
Şebekenin bulunmadığı yerlerde ihtiyaç duyulan enerjinin tamamının güneşten karşılandığı projelerdir. Bu sistemlerde fotovoltaik(PV) paneller ile üretilen elektrik enerjisi akülerde depolanır ve kullanıcı enerji ihtiyacını (gece-gündüz) bu akülerden sağlar. Sistemin kapasitesi, otonomi süresi boyunca (güneşten elektrik üretilemediği süreç) kullanıcının ihtiyacını karşılayacak şekilde boyutlandırılabilir. Burada profesyonel bir çalışma yapmak çok önemlidir. Tüketim cihazlarının ve bunların ne kadar enerji tükettiğinin iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Gerekirse yedekleme süresi biraz uzun tutularak güneşin olmadığı günlerde de enerji kesintisinin önüne geçilir. Bu sistemler jeneratörle kıyaslandığında çok mantıklı ticari sonuçlar doğurmakta ve bu yatırımlar çok kısa sürede kendini amorti edebilmektedir.
Şebeke Bağlantılı (On-Grid) Sistemler
Şebeke bağlantılı sistemlerde, kullanıcının enerji tüketimi, fotovoltaik(PV) sistemin ürettiği enerjiden karşılanır. Tüketimin üretimden fazla olduğu durumlarda kullanıcı tüketim fazlası enerjiyi şebekeden alır; buna karşılık, kullanıcının tüketimi üretiminden az olduğu durumlarda ise üretim fazlası enerji devletin alım garantisi ile şebekeye veriliyor. Burada kullanılan çift yönlü sayaç veya devletin ön gördüğü sayaçlar sayesinde şebekeden ne kadar tüketildiği ve şebekeye ne kadar verildiği gibi tüm veriler kaydediliyor. Bu sayede üretilen enerjinin 1 kWp’inin bile boşa gitmemesi sağlanmış oluyor. Elektrik aboneliği olan herkes bu sistemleri kullanarak, enerjisini güneşten alabilir.
1- Arazi Tipi Güneş Enerji Santralleri
Ülkemizin dışa bağımlı olduğu en önemli sektör olan enerji alanında, yüksek kapasiteli solar santraller kurarak, 10 yıllık dolar bazlı devlet alım garantisi ile yatırım yapabilirsiniz.
Tarımsal faaliyetlere elverişsiz olan atıl durumdaki arazilerinizi solar sistemleri ile değerlendirerek ekonomiye kazandırabilirsiniz.
Avantajları:
– Güneş sınırsız ve bedavadır.
– Enerji maliyetlerinizi düşürür veya sıfıra indirir.
– Temiz, çevreye ve canlılara zararsız, atık içermeyen enerjidir.
– Modülerdir, taşınabilir ve ihtiyaç halinde sisteme ilaveler yapılabilir.
– Elektriğinin üretildiği yerde tüketim imkanı sağlar.
– Son kullanıcıların yakınına kuruldukları için iletim ve dağıtım cihaz gereksinimi azalır ve yerel elektrik hizmetinin güvenilirliği artar.
– Elektrikte kaçak ve enerji iletim kayıpları en aza indirilerek, kaçak kullanım maliyetlerinden kurtulabilirsiniz.
– İşletme ve bakım maliyetleri diğer sistemlere göre yok denecek kadar azdır.
– Dağınık elektrik üretimi ve tüketimi sayesinde trafo merkezine yüklenilmez.
– 40 yıl kullanım ömrü, 25 yıl üretici garantisi vardır.
– Gereken enerji her yerde, her bölgede ve her mevsimde bulunabilir.
– Pratik, kolay ve kısa sürede kurulum imkanı mevcuttur.
Uygulama Alanları:
– Çiftlikler
– Siteler, oteller
– Fabrikalar
– Endüstriyel tesisler
– Organize sanayi bölgeleri
– Şehir merkezi ve kırsal alan
– Açık alan ve araziler
– Milli emlaktan kiralanmış araziler
2- Endüstriyel Çatı Güneş Enerji Santralleri
– Çatılarınızın boş durması yerine yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak kendi enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
– Elektrik faturası öder gibi veya daha düşük bir ödeme planı ile sistemin taksitlerini ödeyerek anında tasarruf etmeye başlayabilirsiniz.
– İşletme giderlerinizin önemli kısmını oluşturan enerji giderlerinizden kurtularak, rekabet gücünüzü arttırıp işletmenizin karlılığını arttırabilirsiniz.
– Çatınız ihtiyacınız olan kurulum alanından daha geniş ise faturanızı sıfırlamak ile kalmayıp ek gelir de elde edebilirsiniz.
Avantajları:
– Kısa amortisman süresi,
– 40 yıl ömrünün ve 25 yıl üretici garantisinin olması,
– Elektriğin tüketildiği yerde üretilmesi,
– Genelde mevcutta trafo olması,
– Düşük kablolama maliyeti,
– Proje için mevcut çatıların genelde yeterli olması,
– Bakım ve servis maliyetlerinin çok düşük olması,
– Operatöre ihtiyaç duyulmaması,
– Yeşil enerji, gürültü ve atık yok,
Uygulama Alanları:
– Fabrikalar
– Hastaneler
– Okullar & üniversiteler
– Oteller
– Soğuk hava depoları
– Akaryakıt istasyonları
– Alışveriş merkezleri
– Stadyumlar
– Fuar alanları
– Havalimanları
– Depolar & antrepolar
– Otobüs terminalleri
– Kongre ve kültür merkezleri
3- Güneş Enerjili Sulama Sistemleri
Güneş enerjili sulama sistemleri, solar pompa sistemleri, güneş enerjisinden faydalanılarak elektrik motorlu pompaların çalıştırılmasını sağlayan sistemlerdir. Özellikle şebekenin olmadığı yerlerde her türlü sulama sistemleri için çok ekonomik, uzun ömürlü ve çevreci çözümleri siz değerli müşterilerimize sunulabiliyoruz. Güneş enerjisi ile çalışan özel pompalarımız sayesinde 300 metre derinliğe kadar su temini yapılabiliyoruz.
Elektriğin olmadığı yerlerde jeneratör veya pancar motoru gibi imkanlarla yapılan sulama sistemlerine kıyasen güneş enerjili sulama sistemi; bakım gerektirmemesi ve ilk yatırım bedelinden başka hiçbir masrafa ihtiyaç duymaması sayesinde değerli müşterilerimiz için çok mantıklı ticari sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.